Campagne tegen eenzaamheid van start in Lisse

De gemeenten Hillegom en Lisse binden de strijd aan met eenzaamheid.

Twee jaar geleden startten zij daar al mee, maar met een communicatiecampagne en website willen de gemeenten nog meer aandacht voor het onderwerp vragen. Organisaties, ondernemers en inwoners worden opgeroepen om mee te doen en te helpen eenzaamheid tegen te gaan. Zo’n veertig organisaties en personen hebben inmiddels al de ik-doe-mee-verklaring getekend. 

40% van de inwoners voelt zich wel eens eenzaam
In Lisse en Hillegom voelt bijna 40% van de inwoners zich wel eens eenzaam en ongeveer 10% van onze dorpsgenoten is ernstig eenzaam.

Wethouder Jolanda Langeveld van Lisse: “Eenzaamheid komt veel voor, maar wordt lang niet altijd herkend. De gevolgen zijn groot; het kan op termijn bijvoorbeeld serieuze gezondheidsproblemen geven. We willen het tij dan ook keren. Daarom starten we een campagne om mensen bewust te maken. Op de website www.herken-eenzaamheid.nl is veel nuttige informatie te vinden. Verder bestaat de campagne onder meer uit sandwichborden, flyers en online berichten.”

Er zijn initiatieven uit de samenleving nodig
De gemeenten nodigen organisaties, ondernemers en inwoners uit om initiatieven op te zetten. Natuurlijk zijn er al veel mensen die zich inzetten voor hun dorpsgenoten, maar het gaat dan meestal om mensen waarvan bekend is dat sociale contacten voor hen niet vanzelfsprekend zijn.

“Daarnaast zijn er ook veel mensen waarvan je niet direct verwacht dat ze eenzaam zijn” vertelt wethouder in Hillegom Jan van Rijn. “Mensen met familie, vrienden, een baan die zich toch regelmatig heel alleen voelen. Daarom streven we ernaar dat er een beweging ontstaat in de samenleving waarin iedereen een steentje bijdraagt om eenzaamheid tegen te gaan. Grote en kleine initiatieven, alles is waardevol.”

De ‘Ik-doe-mee-verklaring’ is inmiddels veertig keer getekend
Iedereen die wil helpen eenzaamheid tegen te gaan, kan zich hieraan committeren door de (symbolische) ‘Ik-doe-mee-verklaring’ te tekenen. De naam van de persoon of organisatie komt dan op de website www.herken-eenzaamheid’ te staan. Op dit moment hebben veertig personen en organisaties de verklaring getekend. Op termijn reikt de gemeente stickers uit die deelnemers op hun raam of bij de ingang van het bedrijf kunnen plakken.

Er wordt nauw samengewerkt met Welzijnskompas
Deze organisatie zet zich al jaren in voor inwoners uit de beide gemeenten. Mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor, een praatje of een activiteit zijn van harte uitgenodigd om contact op te nemen via 0252-757100 (van 09.00 tot 12.30 uur) of info@welzijnskompas.nl. Wie meer wil weten over het tegengaan van eenzaamheid bij anderen kan ook contact opnemen. Gemeenten Hillegom en Lisse bereikt u via het telefoonnummer 14 0252.

 

Herken jij eenzaamheid? Zie je het om je heen gebeuren? En wat zou je kunnen doen om te helpen?