Herken jij eenzaamheid?

In ons dorp voelt bijna 40% van de inwoners zich wel eens eenzaam.

Eenzaamheid staat meer dan ooit in de belangstelling. In ons dorp voelt bijna 40% van de inwoners zich wel eens eenzaam en ongeveer 10% van onze dorpsgenoten is ernstig eenzaam. Herken jij eenzaamheid? Zie jij het om je heen gebeuren? En wat zou jij kunnen doen om te helpen?

Eenzaamheid heeft veel negatieve gevolgen, zoals gezondheidsproblemen
De gemeente en verschillende organisaties willen zich daarom de komende jaren inzetten op het herkennen, voorkomen en tegengaan van eenzaamheid. Doe jij mee?

Veel organisaties, ondernemers en inwoners zetten zich al in voor hun dorpsgenoten. Om te zorgen dat er iemand een bezoekje bij hen brengt, een praatje maakt of om gezellige activiteiten te organiseren. Dat zijn mooie initiatieven, die heel belangrijk zijn voor dorpsgenoten, voor wie sociale contacten niet van zelfsprekend zijn. Maar dan zijn er ook mensen van wie je niet gelijk verwacht dat ze zich soms eenzaam voelen. Veel mensen om je heen en je dan af en toe zo alleen voelen. Iedereen voelt zich wel eens alleen, maar op de lange termijn kan dat nare gevolgen hebben voor je sociale leven en je (geestelijke) gezondheid.

Campagne eenzaamheid
De komende tijd start een campagne over eenzaamheid en ontmoeting, over hoe je eenzaamheid kunt herkennen en wat je dan zou kunnen doen. We informeren en trainen vrijwilligers en professionals over eenzaamheid en hoe zij de juiste hulp voor iemand kunnen krijgen.

We nodigen organisaties en inwoners uit om initiatieven op te zetten en organiseren daarom ‘Het beste idee van Hillegom’. Kijk voor meer informatie op de pagina over het beste idee.

Op 8 oktober is er een inspiratiebijeenkomst voor organisaties die (willen) meedoen aan de lokale aanpak eenzaamheid. Zij zullen een ‘Ik doe mee verklaring’ tekenen. Zo breiden we het netwerk uit van organisaties die betrokken zijn. We betrekken ook ondernemers bij de aanpak. Hierbij sluiten we zoveel mogelijk aan bij wat er al is.

Herken jij eenzaamheid? Zie je het om je heen gebeuren? En wat zou je kunnen doen om te helpen?