Volhouden wordt lastiger. Daar hebben we elkaar heel hard bij nodig.
Sinds maart staat ons leven in het teken van corona. Na ruim een half jaar slaat coronamoeheid toe, juist nu besmettingen weer toenemen. Ondernemers krijgen harde klappen, banen zijn onzeker en jongeren worden beperkt in hun doen en laten. Mensen voelen zich sneller eenzaam, zeker nu de dagen korter worden, het virus hardnekkig blijft en we niet weten wanneer ons leven weer normaal wordt.
Volhouden wordt dus lastiger. Daar hebben we elkaar heel hard bij nodig. Daarom start vanaf 6 oktober het landelijk initiatief ‘Aandacht voor elkaar’. Een initiatief om nog meer naar elkaar om te zien. En om aandacht te hebben voor elkaars verdriet, teleurstelling en onzekerheid. Zo blijven we elkaar vasthouden, ook als we afstand houden.
Startsein 6 oktober in Den Bosch
Aandacht voor elkaar is een initiatief van de Rijksoverheid binnen de context van de campagne #alleensamen. Op dinsdag 6 oktober geven minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hiervoor het startsein in Den Bosch. Zij gaan hier in gesprek met mensen met een bijzonder verhaal of initiatief, dat anderen inspireert om meer ‘aandacht voor elkaar’ te hebben.
Initiatieven delen
Inwoners wordt gevraagd om te zien naar mensen om hun heen. Mooie initiatieven en ideeën kunnen gedeeld worden via #aandachtvoorelkaar en via de website aandacht voor elkaar.
Herken eenzaamheid
Lisse start binnenkort de campagne Herken eenzaamheid. Een campagne waarin we aandacht vragen voor eenzaamheid in je eigen omgeving. Hoe je dat kunt herkennen en wat je er zelf aan zou kunnen doen. Daarnaast organiseert WelzijnsKompas allerlei activiteiten met als uitgangspunt, aandacht voor elkaar, zeker in deze tijd.
Contact houden
In de Coronatijd hebben de welzijnsorganisatie en zorgorganisaties zo goed mogelijk (telefonisch) contact gehouden met cliënten en inwoners. Zo kon telefonisch ook hulp bij thuisadministratie, contactmaatjes en welzijnsadvies doorgaan. Voor zover mogelijk gaan activiteiten en ondersteuning zoveel mogelijk door, zoals de wandelactiviteit ‘Wandel je fit’ en ‘Samen gezond’, over bewegen en gezond eten.
Welzijnskompas
De buurtwerkers van WelzijnsKompas zijn een aantal keer de buurt ingegaan met de tuktuk om mensen op gepaste afstand een hart onder de riem te steken en in gesprek te gaan met inwoners. In september is een Corona rouwgroep gestart voor mensen die hun partner hebben verloren vlak voor of tijdens de coronaperiode.
Ook start er binnenkort een digitale soos. Deze digitale soos wordt afgewisseld met live contact. Mensen kunnen ‘inlopen’ en heel laagdrempelig deelnemen aan ontmoeting met dorps- en buurtgenoten. Dit is o.a. voor mensen die nog huiverig zijn om op bezoek te gaan of activiteiten te bezoeken of voor mensen die weinig mobiel zijn.
Meer informatie vind je op de website van het welzijnskompas.