Training ‘Eenzaamheid herkennen en bespreekbaar maken’

Welke vormen van eenzaamheid zijn er? Hoe kun je eenzaamheid toch in de ogen kijken zonder het direct te willen oplossen?

Rondom eenzaamheid en sociaal isolement heerst een taboe. Mensen komen er niet graag voor uit dat ze zich eenzaam voelen of weinig contacten hebben. Maar het voelen, erkennen en uitspreken van gevoelens van eenzaamheid geeft lucht en soms ook een opening om het proces van vereenzaming te doorbreken. Uit onderzoek blijkt echter dat mensen die willen helpen zelf ook schroom en/of weerstand ervaren om eenzaamheid bespreekbaar te maken.

In deze training besteden we daarom aandacht aan dit taboe. Welke vormen van eenzaamheid zijn er? Hoe kun je eenzaamheid toch in de ogen kijken zonder het direct te willen oplossen? Deelnemers krijgen handvatten om het contact aan te gaan en om hun eigen gevoelens van schroom en/of weerstand te overwinnen.


Voor wie is deze training bedoeld? 
Voor mensen die tijdens hun werk of in hun directe sociale omgeving mensen tegenkomen die mogelijk eenzaam zijn en voor hen iets willen betekenen.

Wat gaan we doen?
De training omvat 3 onderdelen:

Wat is eenzaamheid en waarom is het een taboe? We bespreken verschillende vormen van eenzaamheid en wat het lastig bespreekbaar maakt.

Jij en eenzaamheid Hoe verhoud jij je tot eenzaamheid? Ervaar jij ook wel eens schroom om eenzaamheid te bespreken?
Contact maken over eenzaamheid Hoe maak je op een gelijkwaardige manier contact?

De online training duurt 2,5 uur en vindt plaats via Zoom op onderstaande momenten:

Do. 29 oktober 2020                      09:30-12:00 uur
Ma. 30 november 2020                 18:00-20:30 uur
Di. 15 december 2020                   13:30-16:00 uur

Aanmelden kan via: info@welzijnskompas.nl of 0252 - 757 100 

Per trainingsmoment is er plek voor max. 16 deelnemers.


De training wordt verzorgd door Roselinde van Ravestein. Zij is een gecertificeerde trainer voor de training ‘eenzaamheid herkennen en bespreekbaar maken’ die ontwikkeld is door MOVISIE. Zie voor meer info: www.zinnovia.nl

Herken jij eenzaamheid? Zie je het om je heen gebeuren? En wat zou je kunnen doen om te helpen?